Na trgu je veliko različnih vrst toplotnih črpalk in zato je težko izbrati pravo. Kupci se največkrat odločajo na podlagi cene, a to ne sme biti glavni razlog, pravijo energetski svetovalci. Pomembno se je zavedati, da je nakup toplotne črpalke dolgoročna naložba, saj je njena življenjska doba do 25 let. Pred nakupom je treba najprej preveriti, kateri toplotni viri so na voljo.

Najbolje je, če je možnost za vgradnjo toplotne črpalke voda/voda, ker te dosegajo največje izkoristke, vendar je treba ugotoviti, ali so možnosti izkoriščanja podtalne vode. Nadaljnja izbira sta toplotni črpalki zemlja/voda ali zrak/voda.

Zrak/voda – toplotna črpalka jemlje toploto zraku in z njo segreva vodo, ki kroži po grelnih telesih (talno ogrevanje, radiatorji …). Sistem je primeren zlasti za toplejše kraje, ker učinkovito deluje do pet stopinj Celzija pod ničlo. Razmeroma majhna naložba.

Voda/voda – v sistem se črpa podtalnica ali površinska voda. Prva ima dokaj stalno temperaturo, energetska učinkovitost pri teh napravah je med vsemi največja. Dražja naložba. Potrebno je vodno soglasje.

Zemlja/voda – toplota za sistem prihaja iz zemlje, bodisi iz plitvih zemeljskih kolektorjev ali globoke energetske vrtine. Za zemeljske kolektorje je treba imeti večjo površino zemljišča, naložba je približno enako visoka kot za sistem voda/voda. Za do 150 metrov globoko vrtino ni treba veliko prostora, temperatura zemlje pa niha le malo.

Zrak/zrak – izkorišča toploto zunanjega zraka, s katero ogreva zrak za prezračevanje. Zaradi majhne toplotne moči je sistem uporaben predvsem za nizkoenergijske ali pasivne hiše.



Toplotne črpalke so okolju prijazne, saj izkoriščajo do 80 odstotkov energije okolice. Toplotna energija, shranjena v zemlji, podtalnici ali okoliškem zraku, nam je vedno na voljo brezplačno; strošek ogrevanja s toplotno črpalko je zato ob uporabi radiatorjev do 50 odstotkov, pri talnem ogrevanju pa samo do 40 odstotkov stroška ogrevanja s kurilnim oljem. Toplotna črpalka deluje po načelu izkoriščanja nizke temperature okolice, ki jo kompresor dvigne na raven, primerno za ogrevanje.

Najsodobnejša tehnologija izvedbe toplotnih črpalk skrbi v hladnih mesecih za prijetno toploto. Z naraščanjem naših zahtev po udobnosti, večanjem potreb po hlajenju ter hkrati z vse milejšimi zimami prihaja poleg gretja vedno bolj do izraza tudi hlajenje. To omogočajo reverzibilne toplotne črpalke zrak/voda. Tudi toplotne črpalke zemlja/ voda z zemeljskimi sondami lahko uporabljamo kot vir hlajenja.

Pri sistemih voda/voda lahko pasivno hladimo, torej samo s hladom vode iz podtalnice, kompresor pa pri tem miruje. Izkoriščanje toplotnih črpalk za hlajenje in gretje v kombinaciji s prezračevanjem nam omogoča prijetno klimo v prostorih vse leto. Poleg tega pa lahko z njimi ugodno ogrevamo tudi sanitarno vodo in celo bazen.

Toplotna črpalka je najvarčenjši način ogrevanja v stanovanjskih hišah. V našem podjetju prodajamo in montiramo visokokvalitetne in visokoučinkovite toplotne črpalke Daikin altherma

 Oglejte si primerjavo cen med energenti in sistemi ogrevanja:

Vir: Mojevro.si

Prispevki iz iste kategorije: